Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 14:09   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugunuzu kis hastaliklarindan koruyun

Kis aylarinda artis gösteren hastaliklar en çok çocuklari etkiliyor. Kapali ve kalabalik mekanlarda daha fazla vakit geçirmek, okul ve kres ortami gibi etkenler çocuklarin daha sik hastalanmasina neden oluyor. Memorial Sisli Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölüm Baskani Prof. Dr. Metin Karaböcüoglu, kis aylarinda çocuklari hastaliklardan korumanin yollari hakkinda bilgi verdi.

Kis aylarinda çocuklarda sik görülen hastaliklar

Hastalik yapan mikrop ve mikroorganizmalarin havadaki yogunlugunun artmasi, soguk havadan dolayi vücudun daha fazla enerji harcayip yorgun düsmesi, kapali ve kalabalik yerlerde iç içe yasamak kis aylarinda hastaliklarin artmasina neden olan etkenlerdir. Soguk alginligi, nezle, grip, bademcik iltihabi, soluk borusunun iltihabi, sinüzit, orta kulak iltihabi gibi hastaliklar kisin çocuklarda daha sik görülmektedir. Bu hastaliklarin çogu ayaktan tedavi edilebilmektedir. Her çocugun hastaliklara karsi direnç kazanmasi için bu hastaliklari geçirmesi gerekmektedir. En gelismis ülkelerde bile 5 yasin altindaki çocuklar 1 yilda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadirlar. Özellikle krese ve okula baslayan çocuklarin ilk senelerde daha sik hastalanmasi dogal bir durumdur.

Hasta olan anneler bebeklerini emzirmeye devam etmeli

Anne sütü bugüne kadar koruyuculugu kanitlanmis olan tek ilaçtir. Annenin nezle, burun akintisi, hapsirik ve basit ateslerinin olmasi, anne sütünü kesmek için bir bahane degildir. Aksine annenin vücudunda o anki mikroba karsi olusan maddeler, anne sütüyle bebege geçerek hastaliga karsi koruma saglamaktadir.

Çocugu hastaliklardan korumak için ekstra vitamin verilmemeli

Anne ve babalarin yaptigi yanlislardan biri çocuklarina portakal, mandalina, narenciye gibi besinlerle asiri C vitamini verip, hastaliklardan korumaya çalismaktir. Yeterli miktarda almak yararlidir ama fazla C vitamininin hastaliklardan koruyucu bir özelligi yoktur. Çocugun gerektigi kadar karbonhidrat, protein, süt ve süt ürünleri ile bol miktarda meyve ve sebze tüketmesi saglanmalidir. A vitamini, selenyum, demir ve çinko alimi da çok önemlidir. Tüm bu ihtiyaçlar her türlü dogal besinden karsilanabilmektedir, fazladan takviye alinmasina gerek yoktur.

Spor yapan çocuklar daha dikkatli olmali

Ailelerin çocuklarini mevsim normallerine göre giydirmesi gerekmektedir. Çocugu asiri üsütmek, asiri terletmek ve ona kalin giysiler giydirmekten kaçinilmalidir. Soguk kendi basina hastalik yapmaz ise de sogukta kalip üsüyen vücut, mikroplardan daha kolay etkilenmektedir. Yorgunluk da hastaliklara yakalanma riskini artirmaktadir. Yorgun ve uykusuz olunan dönemlerde daha sik hasta olunmaktadir. Özellikle spor yapan çocuklarin yeterli oranda dinlenmesi ve beslenmesi gerekmektedir.

Grip asisi sadece gripten koruyor

Grip, normal soguk alginligi, üst solunum yolu iltihaplari ve nezleden farkli olarak yilda en fazla 1-2 defa geçirilebilecek bir hastaliktir. Grip hastaligi yüksek ates, yaygin adale agrisi yapan ve arkasindan da orta kulak iltihabi, zatürre, beyin iltihabi gibi agir ve tehlikeli hastaliklara zemin hazirlayabilen bir hastaliktir. Bu yüzden 6 aydan büyük çocuklara grip asisi yapilmasini önermekteyiz. Ancak nasil ki kizamik asisi çocugunuzu suçiçeginden ya da menenjitten korumuyorsa; grip asisi da soguk alginligindan ve nezleden korumadigi gerçegi unutulmamalidir. Dolayisi ile grip asisi olanlar bir daha hiç hastalanmayacaklar sanmak yanlistir.

Bitkisel ilaçlarin etkinlikleri kanitlanmamistir

Bitkisel ilaçlarin hastaliklardan korudugu bilimsel olarak kanitlanmamistir. Bu ilaçlarin da yan etkileri olabilmektedir ve özellikle karacigere olumsuz etkileri vardir. Aileler çocuklarini hastaliklardan korumak için kulaktan dolma bilgilerle, içeriklerini bilmedikleri bitkisel ilaçlari içirmemelidirler.

Sigara dumanindan uzak durun

Sigara, çocuklarin hastalik riskini artiracagi için sigara dumanindan ve hava kirliliginden çocuklari uzak tutmak gerekmektedir. Kapali ve kalabalik yerler de hastaliklar çok çabuk yayilacagindan mecbur kalmadikça bu ortamlardan çocuklari uzak tutmak önemlidir.

Doktora basvurulmasi gereken durumlar:

• Ilk 3 aylik bebekte görülen her ateslenmede mutlaka doktora gidilmelidir.

• 3 aydan büyük bebekler; yüksek ates, halsizlik, yeterince beslenememe ve agizdan sivi alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmelidir.

• Çocukta, öksürükle birlikte yüksek ates ve hisiltinin olmasi, öksürügün geceleri çocugu uykudan uyandirmasi ve çok sik nefes aliyor olmasi çocuklari doktora gecikmeden götürmek için uyarici sebeplerdir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla