Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2015, 14:34   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kis depresyonu kapinizda olabilir!

Günes yüzünü iyice unutturmaya basliyor, havalar soguyor. Kis mevsiminin insanlar üzerindeki etkisi fiziksel olarak kalmiyor, psikolojiyi de etkiyor. Uzmanlar ise uyariyor: ‘Iklimlerin degismesiyle kendinizi isteksiz, huzursuz hissediyorsaniz depresyona yakalanmis olabilirsiniz!’

Degisim Terapi ve Danismanlik Merkezi’nden Psikolog Ayse Yanik Knudsen, “Bu klinik hal genellikle kis aylarinda baslayip ilkbaharin gelisine kadar en siddetli seviyesine ulasiyor. Fakat “kis depresyonu” tanisinin konulabilmesi için depresyon belirtilerinin en az iki yil üst üste kis mevsiminde baska sebebe bagli olmadan çikmasi gerekiyor” seklinde ifade ediyor.

“Kis Depresyonu” Belirtileri

Mevsimin dönmesine bagli olarak, günlerin kisalmasi ve gün isiginin kendini daha az gösterdigi bu dönemlerde, bazi insanlarda hüzünlü ve melankolik bir ruh hali ortaya çikiyor. Havalarin erken kararmasi, soguk hava etkisi ve dis mekan aktivitelerinin azalmasiyla kisi kendi iç dünyasina çekiliyor. Sürekli karamsarlik, enerji yoklugu, durgunluk, asiri yorgunluk hissi, mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, bas agrisi, aglama istegi görülürken, kendine dikkat etmeme, kisisel temizligine önem vermeme, daginiklik, uykusuzluk ya da tam aksine asiri uyku, istah degisiklikleri, sekerli ve nisastali besinlere düskünlük artar. Özellikle istahta artis gözlemlenebilir. Okula ya da ise gitmeme istegi, konsantrasyon eksikligi ve performans düsüklügü, fiziksel hareketlerde azalma ve tembellik kis depresyonunun diger belirtileri arasinda yer aliyor.

Kaygi ve Panik Atak Ortaya Çikabilir

Kis depresyonuna giren bireylerde asiri kaygili ruh hali ve panik atak krizleri ortaya çikabilir. Bu nöbet kisiye öylesine yogun bir korku ve rahatsizlik duygusu yasatir ki, kötü bir sey olacagi veya sonunun geldigini, ölecegini hisseder. Bu korku firtinasini yasayan insan, dogal olarak o ortamdan ve durumdan kaçma, uzaklasma davranisi gösterir.

Psikolojik degisikliler, sosyal yasamdan uzaklasma, aile hayatindan uzaklasma içe kapanma ve aile bireyleri ile tartismalara girme gibi durumlar ortaya çikabilir. Depresyon durumu aile, is ve akademik hayati ciddi derecede etkilemeye baslamissa, artik bir uzmana görünme vakti gelmistir.

Tedavide Ne Yapmali?

Günese duyulan özlemle ortaya çikan kis depresyonundan kurtulmak için en etkili yöntem dogal günes isigidir. Bu nedenle firsat buldukça bos zamanlarinizda ya da hafta sonlari açik havada zaman geçirebilirsiniz. Sabahlari yapacaginiz yarim saatlik yürüyüsler hem fiziksel açidan hem de psikolojik olarak sizi rahatlatacaktir.

Evinizin ve ofisinizin mümkün oldugunca bol günes isigi girmesini saglayin, perdelerinizi gün içinde açik birakabilirsiniz. Odalarinizi zaman zaman havalandirmaniz daha ferah bir ortamda olmanizi ve temiz oksijen almanizi saglar.

Haftada 3-4 gün egzersiz yapin. Böylelikle hem kendinizi daha dinç hissedecek, hem de gece daha rahat uykuya dalacaksiniz. Egzersiz aliskanligi endiseyi azaltir, zihninizi açar ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardimci olur. Eger sürekli oturmak zorunda oldugunuz bir iste çalisiyorsaniz molalarinizda dolasmaya ve hareket etmeye çalisin.

Kendinizle bas basa kaldiginiz zamanlarda sikilip farkli düsüncelere dalabilirsiniz. Bu nedenle sosyal aktivitelerinizi ihmal etmeyin, kisin tatile gidebilirsiniz. Arkadaslarinizla bir araya gelerek hos vakitler geçirebilirsiniz. Sinemaya gidebilir ya da evde oldugunuz zamanlarda özellikle komedi dizileri ve filmleri izleyebilirsiniz.

Beslenmenize Dikkat Edin

Sagliksiz besinlerden ve hazir yemeklerden uzak durun. Her gün meyve ve sebze yiyin. Kafein ve alkol tüketiminize dikkat edin. Ögünlerinizde salata olmasina özen gösterin.

Su tüketiminizden emin olun. Kisin su içmek zor olsa da günde en az 1,5-2 litre su içmeye çalisin. Protein bagisiklik sisteminin en güçlü kaynaklarindan birisidir protein içerikli gidalari ihmal etmeyin.

Seker tüketiminize ve sekerli gidalara dikkat edin. Kontrolsüzce yiyeceginiz sekerli gidalar kilo almaniza neden olarak depresyon sürecinizi tetikleyebilir. Seker ve kafein etkileri geçtikten sonra da kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Özellikle seker, insülin seviyeniz ani degisiklik göstermesine neden olur.

Sorunlarinizla basa çikamadiginiz durumlarda bir uzmandan destek almayi unutmayin.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla