Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:33   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kromozom Taramasi Yasi Ileri Kadinlarda Tüp Bebek Basarisini Artirabilir

Tüp bebekte yeni teknik CCS ileri yastaki kadinlarin hamile kalma olasiligini artiriyor

Geçtigimiz ay ABD’nin San Diego kentinde yapilan Amerikan Üreme Sagligi Dernegi (ASRM) kongresinde sunulan klinik bir denemenin sonuçlari yeni bir kromozom tarama yönteminin tüp bebek uygulamalarinda ileri yasta anne olmak isteyen kadinlarin hamile kalma olasiligini artirdigini gösteriyor. ART Tip Merkezi ve VKV Amerikan Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmani Op. Dr. Senai Aksoy ileri yastaki kadinlarda tüp bebek basarisini artiran yöntem hakkinda bilgi veriyor.

Bu yeni teknikte, tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolar öncelikle CCS (Comprehensive Chromosome Screening - Genisletilmis Kromozom Taramasi) yöntemi ile önemli kromozom anomalilerin saptanmasi için test ediliyor. Bunun için embriyolardan yaklasik 100 hücreden olustuklari blastokist evresinde numuneler aliniyor.

CCS, embriyolarin her birinde anne ve babadan 23’er olmak üzere toplam 46 normal kromozom olup olmadigini test ediyor. Genetik olarak normal olan embriyolar anne rahmine transfer edilmeden önce, sonradan çözülmek üzere 1 - 2 ay boyunca dondurulmus olarak saklaniyor. Bu saklama dönemi, kadinin tüp bebek tedavisi nedeniyle bozulan hormonal dengesinin normale dönmesine zaman taniyor.

60 hasta üzerinde yapilan randomize kontrollü bir denemede, bu yeni teknik ile embriyo kalitesinin sadece mikroskop altindaki görüntülerine bakilarak belirlendigi standard embriyo tarama yöntemi karsilastirildi.

Arastirmacilarin ifadesine göre CCS teknigi, yaslari 38 - 42 arasinda degisen bir grup hastanin hamilelik basari oranlarini %33‘ten %61’e çikardi.

Ayrica arastirmacilar, CCS ile taranan embriyolarin transfer edildigi kadinlarin hiçbirinin ilk 3 ayda düsük yapmadigini, standart tarama ile test edilen embriyolarin transfer edildigi 30 kadinin ise 6‘sinin ilk 3 ayda düsük yaptigini belirttiler.

Bu çalismaya göre 38-42 yaslari arasindaki bir kadinin embryosu normal kromozom sayisina sahipse, hamilelik basari orani kadinin yasina bagli degil. Yani 32 yasinda bir kadinin hamilelik basari orani ile ayni orana sahip (%60).

Kadinin yasi ilerledikçe, anormal sayida kromozoma sahip bir embriyo üretme (anöploidi adi verilen bir durum) olasiligi artmaktadir. 40 yasina geldiginde bir kadinin embriyolarinin %75’i anöploiddir ve bu durum düsük yapma olasiligini artirdigi gibi dogacak çocuklarda

Down Sendromu gibi kromozom anomalilerinin ortaya çikma riskini de artirmaktadir.

Amerikan Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Laboratuvar sorumlusu ve Dünya Üreme Sagligi Bilim Insanlari Dernegi (ALPHA) baskani Biolog Basak Balaban uygulanmaya baslanan yeni teknigin ileri yastaki kadinlarda tüp bebek ile gebelik oranlarini yükseltmesi ve tekrarlayan denemelere ragmen basarisiz olan çiftlerde basarisizligin nedenlerine ayna tutmasinin beklendigini bildirdi.

Biolog Basak Balaban yeni teknigin rutin uygulamasina baslandigini, bu teknigin degerlendirilmesindeki bir sonraki adimin, dogan çocuklarin durumlarini da inceleyen daha genis kapsamli bir arastirma olmasinin beklendigini belirtti. Balaban sonuçlarin dogrulanmasi için hala arastirmalara devam edilmesi gerektigini belirtirken, CCS’in, kisirlik tedavileri ve tüp bebekte yeni bir devrim yaratma potansiyeline sahip oldugunu ekliyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla