Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:42   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Dis Koltugu Fobisi Olanlara Tavsiyeler

Günümüzde birçok kisi gerekçeleri farkli farkli olsa da korktugu için dis tedavisini yaptiramiyor, baslasa bile yarim birakiyor. Durum böyle olunca sagliksiz bir agiz, kötü koku ve çesitli kalp rahatsizliklari o kiside kaçinilmaz oluyor. Yasanan dis koltugu fobisinin üstesinden gelmek için ise dis hekimlerine önemli görevler düsüyor. Üsküdar Üniversitesi NPIstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikologu Eda Bagci, korkunun üstesinden gelmek için güven sart diyor.

Dis hekiminden ya da dis sagligi hizmetlerinden korkmak toplumda görülen önemli saglik sorunlari arasinda sayiliyor. Bu durum hem saglik çalisani hem de kisi için oldukça sikintili bir durum. Çünkü yasanan korku, kisinin agiz ve dis sagligi konusunda sorun yasamasina ragmen dis hekimine hiç basvurmamasina ya da basvursa bile düzenli olarak gitmemesine neden oluyor. Kisinin bu korkusu tedavi sorumlusu olan hekim ile tedavi isbirliginin de engellenmesine, gösterilen direnç nedeniyle memnuniyetsiz ayrilmasini da beraberinde getiriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPIstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikologu Eda Bagci, agiz ve dis sagligi tedavisini dis hekimi ya da diger korkulari nedeniyle aksatan kisilerin sagliksiz bir agiz, kötü koku ve çesitli kalp rahatsizliklariyla karsi karsiya kalacagini, gülüsünü de kisitlamak zorunda olacagina dikkat çekiyor.

Dis hekimi korkusunun yenilmesinde psikiyatrist- psikolog- dis hekimi isbirliginin çok önemli olduguna vurgu yapan Bagci, dis hekimi korkusunun DSM IV ‘te kan, yaralanma, igne ve buna benzer diger tibbi islemlerle ilgili mantiksiz korkularin hepsi, kan- yaralanma fobisi basligi altinda degerlendirildigini söyledi. Oysa kan- yaralanma fobisinin halk arasinda kan tutmasi olarak bilindigini belirten Bagci, dis hekimi ve tedavi korkusunun belirtilen basliktan çok daha farkli bir durum oldugunu kaydetti.

Bagci kisilerin dis hekiminden ve koltugundan neden korktuguna iliskin ise sunlari söyledi.

Peki ya kisi neden dis hekiminden korkar?

“Kisinin dis hekimi ile geçmis yasantilari bu korkuyu oldukça etkilemektedir. Genellikle dis hekimi korkusu kisinin agrili bir tedavi yasamasindan sonra ortaya çikar. Bunun yani sira dis hekiminin tedavi almaya gelen kisiye yaklasim biçiminin de tedaviye duyulan korkuda etkili oldugu bilinmektedir. Kisinin kendi deneyimlerinin bu korkuya neden olmasinin disinda dolayli olarak bir baskasindan duydugu ya da gözlemledigi olumsuz yasantilar yine kisiyi bu olumsuz ögrenmeye maruz birakacaktir. Dis hekimi korkusu sadece dis hekimi, agrili tedavi, ögrenilmis ya da dolayli yoldan edinilmis deneyimler sebebi ile gelismez. Kisi beyaz önlük, ilaç kokusu veya tibbi uygulamanin oldugu mekânlardan da olumsuz etkileniyor olabilir.”

Kisinin tedavi esnasinda kendisinin gözlemleyemedigi bir organ ile çalisiliyor olmasindan, birçok aletin ne ise yaradigini bilmediginden ve kontrol edemedigi gerekçesi ile de korka bilecegine dikkat çeken Eda Bagci, dis müdahalesi esnasinda kisinin uyanik olmasinin her ne kadar oral sedasyon saglansa da oldukça kaygi verici bir süreç oldugunu söyledi.

Korkuyu yenmede dis hekimine önemli görev düsüyor!

Kisinin tüm bu kaygilardan ve korkulardan arinmasi için dis hekimine büyük görev düstügünün altini çizen Bagci, güvenin sart olduguna dikkat çekiyor. Bagci;

“Hekiminin tedavi amaci ile gelen bireye güven vermesi, tedaviyi detaylari ile paylasmasi, hiç agri duymayacagi ve uyusmadan yeterince emin olmadan herhangi bir girisimde bulunulmayacagini paylasmasi gerekmektedir. Tedavi odasinda kisinin dikkatini baska yöne kaydirabilecegi görsel bir yayin veya rahatlatici bir fon müzik olabilir. Dis hekimi müdahale esnasinda siklikla uygulamanin asamalari hakkinda bilgi verirse hastanin rahatlamasina yardimci olacaktir. Hastanin korku ve kaygilarini net bir biçimde dis hekimi ile paylasmasi tedavide isbirligine neden olacak, kaygi veya korkulardan arinmis bir tedavi saglanacaktir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla