Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:46   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamilelikle ilgili 8 önemli soru

Bebek yoldaysa heyecanli bir dönem baslar. Sadece bedeniniz degil ayni zamanda günlük hayattaki olaylara bakis açiniz da degisir. Bununla birlikte hamilelik ve dogum ile ilgili olarak kafanizda birçok soru olusur. ART Tip Merkezi ve VKV Amerikan Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum uzmani Op. Dr. Senai Aksoy hamilelikli ilgili en çok merak edilen 8 soruyu yanitladi!

1. Ultrason çocuk için zararli mi?

Uzmanlar ultrasonun çocuklar için yüzde yüz zararsiz oldugunu iddia etmiyor. Bundan dolayi bu yöntem bebegi seyretmek için bir gösteriye dönüsmemeli. Aksine sadece gelisimini takip etmek için kullanilmali. Sorunsuz geçen bir hamilelikte üç kez kapsamli ultrason muayenesi yapilir. Bunlar 9. - 12. hafta, 19. - 22. hafta ve 29. - 32. hafta arasinda yapilabilir.

2. Araba yolculugunda nelere dikkat edilmeli?

Uzun süren yolculuklarda sik sik mola vermeye çalisin. Tuvalet ihtiyacinizi düzenli olarak giderin. Kollarinizi ve bacaklarinizi molalar esnasinda hareket ettirin. En iyisi kisa bir yürüyüs yapmak. Yeteri miktarda sivi almaya gayret edin. Emniyet kemerinin alt bölümü karninizin alt kisimini sarmali. Böylece olasi bir kaza aninda karniniz baski görmemis olur. Bebek için endiselenmenize gerek yok. Çünkü plasenta ona gereken korumayi saglayacaktir.

3. Hangi gidalari kesmeliyim?

Belli basli birkaç yiyecek özellikle toksoplazmayi artirtiklarindan mutlaka dikkatli tüketilmeli veya tamamiyla mönüden çikarilmali. Bunlarin basinda çig kirmizi et (çigköfte), çig yumurta ve çig süt ürünleri geliyor. Salatayi daima çok iyi yikayin. Mümkün oldugunca çiger tüketmeyin. Her gebenin kisisel durumundan kaynaklanan farkliliklari vardir. Bundan dolayi doktorunuza hangi besinleri tüketbileceginiz ve hangilerinden vazgeçmek zorunda oldugunuzu mutlaka danisin.

4. Hangi rahatsizliklarla karsilasabilirim?

Hormonlarinizin degismesi bedeninizde bazi farkliliklara yol açabilir. Bunlardan basinda gelenler::

Yorgunluk: Progesteron rahmi rahatlatirken ayni zamanda yorgunluga neden olabilir. Bu nedenle özellikle hamileligin ilk aylardinda kendinizi sikça yorgun hissedebilirsiniz. En iyi çözüm ise dinlenmek ve uyumak.

Mide yanmasi: Gebeligin son aylarinda bebek mideye baski uygular. Buna bagli olarak mide asidi yükselir ve agzinizda veya gezinizdeki aci tad olusur (Reflü). Böyle bir durumda su ya da süt içebilirsiniz. Kahve ve sekerli gidalardan kaçinin.

Kabizlik: En kolay çare bolca dogal gidalarda sakli. Kepekli besinler veya bagirsaklarinizi çalistiracak seçenekler tüketin. Bolca sivi alin ve hareket edin. Müshil ilaci kullanmayin.

Sik idrara çikma: Çevrenizde bulunan tüm umumi tuvaletleri ezberledigiyseniz duruma sasirmayin. Dolasim sisteminizdeki hizlanma böbreklere de yansidigindan ihtiyaç giderme sayinizda artacak. Bebegin baskisinin da etkisi var. Durum size sikici gelse de herhangi bir zarari yok.

Bulanti: Hormonlarin degismesine bagli olarak mide bulantilari geçirebilirsiniz. Özelikle sabahlari karsilasacaginiz bu rahatsizlik gün boyu sürmez. Mümkün oldugunca hafif atlatmak için hemen yataktan kalkmayin ve çay için.

5. Iki kisilik mi yemeliyim?

Hamilelik boyunca 6 ila 20 kilo almak normal sinirlar içinde sayilabilir. Dokuz ay boyunca enerji ihtiyaciniz çok yüksek olacak. Ilk üç ayda günde 2400 kalori sizin için yeterli olacak. Zaten bir gebenin bu kadar kalori tüketmesine izin var. Ikinci üç ayda günde 2600 son üç ayda ise günde 2800 kalori tüketebilirsiniz. Bedeninizin bu dönemde yüksek miktarda vitamin ve minerale ihtiyaci var. Albümin (kirmizi et, balik, süt ürünleri, patates, kepekli ürünler) hücre yapiminda faydali. Bundan dolayi normal ihtiyacin iki katini almak gerekli. Kalsiyum (günde yarim litre süt, süt ürünleri) bebegin kemik ve dis olusumu için çok önemli. Demir (kirmizi et, kepekli ekmek, yesil sebzeler) kan yapimini destekler. Vitaminler (meyve, sebze, kepekli ve sütlü ürünler) dolasimi harekete geçirir. Tatli su baligi ve iyotlu tuz iyot eksikligin giderir.

6. Çatlaklar olusmak zorunda mi?

Bu tamamiyla cildinizin yapisina bagli. Ama kadinlarin yüzde 70'inden fazlasi gebelikte çatlaklarla karsilasiyor. Buna sasmamak gerekiyor çünkü karnin çapi 50 - 60 cm kadar büyüyor ve bu durum cildiniz için agir bir yük. Liflerin maksimum esnemesi gerekiyor ve cildiniz zayifsa yirtilabilirler. Her ne kadar çatlaklarin rengi hamileligin ardindan soluklassa da izleri hep kalir. Gebeligin 18. haftasindan itibaren karniniza bugday özlü yaglarla masaj yapmak size yardimci olabilir.

7. Ilk defa ne zaman hareket edecek?

Hamileligin belki de en heyecanli ani bebeginizin ilk tekmesini atmasi. Ilk hamilelikte genelde 20. haftada ilk hareketler hissedilebilir. Deneyimli anneler ve ikiz bekleyenler 18. haftadan itibaren heyecanlanmaya baslayabilirler.

8. Dogumun basladigini nereden anlayabilirim?

En önemli belirtileri sancilarin baslamasi veya suyun gelmesi. Böyle bir durumda derhal hastaneye basvurun. Bazi kadinlarda günler öncesinden akinti baslar. Bazilarinda huzursuzluk veya ishal görülüyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla