Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 16:47   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kanser tedavisinde müzigin gücü

Müzik esliginde tedavi agri ve kaygilari azaltiyor

Eski çaglardan beri tedavi amaciyla kullanilan müzik, destekleyici bir tedavi yöntemi olarak günümüzde de tercih ediliyor. Müzigin stres, depresyon, agri, anksiyete ve hayat kalitesi üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Müzik hasta üzerinde oldugu kadar hasta yakinlarinin da duygu durumlarini güçlendiriyor.

Neolife Tip Merkezi’nden Uzman Psikolog Elçin Sayan, müzigin hem hastanin fizyolojik, psikolojik ve sosyo-emosyonel durumunu hem de hasta yakininin davranis ve tutumlarini olumlu yönde etkiledigini belirtiyor. Müzigin hastalarin anksiyetesini azalttigina ve duygu durumunu iyilestirdigine dikkat çeken Sayan “Müzik, ayni zamanda hastalarin cerrahi ve medikal müdahalelerde, akut ve kronik agrilarini azaltma yöntemlerinden biridir. Palyatif tedavi gören hastalarin, huzur ve gevseme hislerini artirarak yasam kalitelerini yükseltir. Ayrica, hasta yakinlarinin empati, sefkat hislerini güçlendirir ve bakim verme davranislarina olumlu katki saglar.” diyor.

Neolife Tip Merkezi’nde kemoterapi hastalari müzik esliginde tedavi görüyor. Sayan, “Kanser hastalariyla yapilan arastirmalar, newage müzigin tedavi sirasinda en uygun müzik türü oldugunu gösteriyor. Bu bulgudan yola çikarak, müzik koordinatörü A.Coskun Çoban’in danismanliginda hasta ve hasta yakinlarinin duygu durumlarini dikkate alarak, özel bir enstrümantal müzik arsivi olusturduk.” diyor.

Kemoterapi sirasinda hastalar ortamdaki isi, gürültü, parlak isik gibi çevresel nedenlerin yani sira agri, kaygi gibi tedaviye bagli birtakim olumsuzluklara maruz kaliyor. Müzik esliginde yapilan kanser tedavisi seanslarinda kisilerin daha az kaygi duydugu belirtiliyor. Müzikle yapilan tedavinin agrilari azalttigi, hastalarin dikkatini baska bir odak noktasina çekerek onlari rahatsiz eden semptom, düsünce ve duygulardan uzaklastirdigi, ruh sagligini olumlu yönde etkiledigi belirtiliyor.

Radyoterapi alan kanser hastalari arasinda yapilan çalismalar, baslangiçta anksiyete seviyeleri yüksek olanlarin müzik dinletisinden en fazla fayda saglayanlar oldugunu gösteriyor. Müzik esliginde tedavi, pediatrik onkoloji hastalarinin duygu durumunu da iyilestiriyor. Pasif olarak müzik dinleyen hastalar ile aktif olarak müzik dinleyen hastalar karsilastirildiginda iki grupta da, müzik sayesinde gerginlik seviyeleri azaldigi, morallerinin arttigi, kendilerini sakin ve mutlu hissettikleri seklinde yorumlar paylasilmistir.

Bir hastane ortaminda operasyon öncesi veya bekleme salonlarinda dinletilen müzik; hastalar, çalisanlar ve hasta yakinlari için olumlu bir etki yaratiyor. Hatta operasyon süresince ve sonrasinda sunulan müzik dinletisi, kisinin agri hissini azaltmak için kullanilan morfin, analjezik gibi sedatif kullaniminin azalmasina dahi yardimci oluyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla