Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 17:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Organ bagisi ile hayata dÖnÜs iÇin ÇÖlden buzullara

Türkiye’nin ilk çöl maratoncusu Prof. Dr. Taner Damci, bu kez organ bagisina dikkat çekmek ve her yil daha fazla çocugun organ nakli ile hayata dönmesini saglamak için Antartika’da buzlarin üzerinde kosuyor.

250 kilometrelik buzul kosusu

Memorial Sisli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Taner Damci,

ABD'li Racing The Planet/”Gezegeni Yaristirmak” örgütünün 10 yildir yürüttügü “4 Deserts/4 Çöl” projesi kapsaminda 26 Kasim’da Antartika’da gerçeklestirilecek maratonda Türkiye’yi temsil edecek. Dünyanin birçok yerinden toplam 51 katilimci ile gerçeklestirilecek yarista Prof. Dr. Damci organ bagisina dikkat çekmek ve bu konuda farkindalik olusturmak için kosacak. 7 gün sürecek yarista toplam 250 km mesafe kat edilecek.

2001 yilinda basladigi maraton macerasi boyunca Sahra, Gobi ve Atacama Çölleri’ni geçen ve Türkiye’nin ilk ultramaratonu Likya Yolu’nu düzenleyen Prof. Dr. Taner Damci, bu kez organ nakli olacak çocuklar için kosacak.

Prof. Dr. Damci bu önemli proje için uzun bir süredir siki bir hazirlik döneminde oldugunu belirterek duygularini söyle ifade etti:

Buzul maratonunu saglikli bir sekilde tamamlamak için her sabah antrenman yapiyorum. Sabahlari öglene kadar spor salonunda, açik havada veya arazide kosuyorum. Firsat buldukça daglara tirmaniyorum. Tatil için diger ülkelere gidersem farkli kosullara kolay adapte olabilmek için hemen oranin daglarina tirmaniyorum. Normalde de saglikli beslenen ve disiplinli yasayan bir insanimdir. Ancak su an yasantima daha fazla özen gösteriyorum. Karbonhidrat ve protein ayarlamasini iyi yapmaya çalisiyorum. Özellikle kosacagim zamanlarda karbonhidrat alimini yüksek tutuyorum ama aralarda biraz daha fazla protein takviyesi yapiyorum. Uykumu günde 8 saatin altina düsürmemeye çalisiyorum.

Doktor olmam kosuda önemli bir avantaj sagliyor

Doktor kimligimin kosucu olamama çok katkisi oluyor. Vücudumu daha iyi taniyorum. Vücudumun gösterdigi tepkileri, sinyalleri daha iyi anlamlandirabiliyorum. Nerede yoruldugumu daha kolay anlayabiliyorum ve yorgunlugun psikolojik mi yoksa organik mi oldugunun ayrimina varabiliyorum. Beslenmemi kolaylikla ayarlayabiliyorum. Sakatlikla mücadelede de doktor olmam çok avantaj sagliyor. Antrenmanlarda vücut sagligim için çok dikkat etmem gerekiyor. Antrenman sonrasinda vücudun toparlanabilmesi için biraz zaman vermek gerekiyor ki acemilik dönemlerinde asiri antrenman nedeniyle sorunlar yasamistim. Kosulara katilmamin metabolizma ve endokrinoloji uzmani oldugum için isimi de destekledigini düsünüyorum. Ben genelde hastalarima egzersiz öneriyorum. Hastalarim da beni takip ediyor ve destekliyor.

60 dereceden -20’ye

Çöl kosularinda güneste 60 dereceyi gösteren hava sicakliklarinda kostum. Türkiye’yi çöl maratonu ile tanistirdim ve ilk çöl maratoncusu unvanini aldim. Sicakta kosarken yapilacak çok fazla bir sey yok. Bunun için yapilacak tek sey vücudu sicaga alistirmak ve sicakta antrenman yapmak. Insan bedeni her duruma kisa sürede adapte oluyor, ilk günler çok zor olsa da bir süre sonra adapte olmaya basliyor. Simdi ise -20 derecede mücadele edecegim. Çok soguk ortamlarda bulundum, dag tirmanislarinda saatlerce donmus kayalara tutunup kaldik, parmak uçlarimizin dondugu oldu. Bu nedenle soguga daha kolay adapte olurum diye düsünüyorum.

Organ nakilli çocuklar için kosmak büyük mutluluk

Kosarken bir amacim var. Organ bagisina dikkat çekmek istiyorum. Bu benim için gösterecegim performansimdan bagimsiz ve çok onur verici. Yarisi tamamen bitiremesem de organ nakline dikkat çekmis ve organ bagisinin özendirilmesine katkida bulunmus olacagim. Birkaç kisinin aklinda kalici olsa, birkaç kisi bile organi bagislasa ülkemiz için bir adim olacaktir diye düsünüyorum.

Memorial Sisli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Baskani Prof. Dr. Münci Kalayoglu da bu önemli proje sayesinde organ nakli konusunda farkindaligin artacagini belirterek, “Organ bekleyen çocuklarin büyük bir çogunlugu, ailelerinden organ alarak yasamlarini sürdürüyorlar. Kimisi babasindan aldigi böbrekle, kimisi de teyzesinin karacigeri ile hayata tutunuyor. Gönül ister ki; ailelerinden yani canlidan canliya nakil ameliyatlari ile degil kadavradan aldiklari organlarla yasasinlar. Bu organizasyon organ bagisina dikkat çekmek açisindan büyük önem tasiyor. Antartika’da kosulacak uluslararasi ultramaratonda bir Türk doktorun organ nakilli çocuklar için kosuyor olmasi gurur verici” diye konustu.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla